Mystiek in de beroepspraktijk

De goddelijke clown Semar bewaakt het evenwicht tussen harmonie en disharmonie: we zijn allen gelijkwaardig aan elkaar. De clownsfiguur speelt een belangrijke rol op Java bij ceremoniën. Hij heeft de taak om negativiteit weg te jagen en daarmee de ruimte zuiver te houden, waarin gevierd en geëerd wordt. Niet iedereen is geschikt om die rol te vervullen. Het vereist kracht, standvastigheid, eerlijkheid, mededogen en veel positiviteit.

De 'jamu gendong' dame mengt haar ingrediënten zorgvuldig voor gezondheid en vitaliteit: ze ondersteunt het lichaamseigen helend vermogen. Je kunt bij haar aangeven welk ongemak je hebt en uit het grote assortiment van verse vruchten, kruiden en eieren, mixt ze ter plaatse een heilzame combinatie die je daar ter plaatse drinkt. Soms krijg je wat mee naar huis, voor een kuur. Veelal worden de kruiden al heel vroeg in de ochtend voorbereid, gekookt, klein gewreven in de vijzel, of zelfs nog geplukt of gekocht. Het is een arbeidsintensief proces, waarbij de kruidendeskundige lange dagen maakt en zij ook haar eigen vitaliteit bewaakt.

Beiden zorgen voor zichzelf en de gemeenschap. In deze workshop geven we je handvatten hoe ook jij zowel voor jouzelf als voor je cliënten van grote waarde kunt blijven.  Daarom combineren we Javaanse mystiek, en ritueel met aarding en praktische vaardigheden. Deze zullen verrassend vertrouwd zijn en concreet toe te passen zijn in jouw eigen beroepspraktijk.


Van binnenuit

Op Java maakt mystiek bewust deel uit van het dagelijks leven. We hebben het niet over religie met haar voorschriften voor een deugdzaam leven. Mystiek is de beleving dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dat er bewustzijn is dat alles in het leven doortrilt. De mystiek op Java heet kebatinan. Afgeleid van het woord batin, dat binnenste betekent. Door middel van het beoefenen van kebatinan zoekt de Javaan in zichzelf naar de ervaring van de eenheid met het goddelijke. Kebatinan is geen religieuze stroming maar eerder een culturele stroming. Het kan naast religie beleefd worden. Er zijn samenkomsten van Aliran Kebatinan-groepen waarin men gezamenlijk het lichaam en het bewustzijn traint om Innerlijke Kracht te versterken en de eenheid met het goddelijke te ervaren. Kebatinan is echter vooral ook een persoonlijke levenshouding.  De Javaan die zijn stille innerlijke waarneming heeft ontwikkeld ziet, weet, hoort of proeft wie jij écht bent wanneer hij jou ontmoet. Hij tapt in op het ruimere bewustzijn en begrijpt wat jou beweegt.

Helder waarnemen

Iedereen is instaat om te luisteren naar zijn innerlijke weten. Om dat wat verborgen ligt in de stilte zichtbaar en verstaanbaar te maken. Er zijn Javaanse technieken waarmee je je rasa (je energetische gevoelscentrum) kunt ontwikkelen, zodat je na wat oefening daarmee rasa sejati waarneemt (Dit betekent heldervoelend / letterlijk: het ware gevoel.) Wanneer je jouw intuïtieve waarneming verfijnt en toepast in jouw beroepspraktijk wordt deze een kracht voor jou en je cliënt. Je herkent wat jijzelf nodig hebt en ook wat een ander zal sterken, je doorziet waar er disharmonie is. De oefeningen in deze workshop stellen je in staat om verder te zien en te ervaren dan je met het dagelijkse waakbewustzijn doet. Je ziet en voelt dieper. Deze workshop geeft je bovendien een schitterend Javaans mystiek ritueel en Javaanse kennis van mensen, energieën en interactie tussen de maatschappelijke en de spirituele wereld.

Inhoud

De meest bekende Javaanse vormen van zelfonderzoek zijn vasten en mediteren. Regelmatig worden deze gecombineerd met het opzeggen van specifieke teksten, met het aanbieden van offerandes aan voorouders en sedulurs (geleide gidsen), en gebruik van talismannen. Bovendien zorgen ademhalings- en bewegingsoefeningen ervoor dat het lichaam in goede conditie blijft om inzichten en energievormen in het juiste perspectief te zien, zonder zich erdoor te laten overweldigen. 

Vanuit deze zelfbewuste houding wordt er in deze workshop met kebatinan-oefeningen getraind om op allerlei vlakken balans te ontwikkelen: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel en in het bijzonder in relatie tot jouw eigen beroepspraktijk.

 

Geef bij je aanmelding in de webshop aan op welke wijze jij met mensen werkt (coach, trainer, masseur, healer, leraar of anderszins) zodat wij onze inhoud gericht op jouw situatie kunnen aanbieden. 


Meedoen? 

Op dit moment is er nog geen datum bepaald