Cursus Aliran Tenaga Dalam - Energiewerk

Leer over de meest toonaangevende thema's uit de culturele tradities van Java. Met achtergronden over de Javaanse aanpak en een vertaalslag naar de op maat gemaakte aanpak hier in Nederland.

 

Je bent van harte welkom in 2024!

 

In Kejawen draait alles om het vinden en behouden van balans in jezelf, met je omgeving en met het goddelijke. Deze cursus biedt je in 7 stappen inzicht en ervaring in wat dat inhoud.

De healingtradities zoals pijit (massage), obat & jamu (kruidentoepassingen), de culturele tradities zoals die van de keris (ceremonieel wapen) en de jimat (talisman), en de vormen van contact met de subtielere werelden via bijvoorbeeld semedi (meditatie) en sesajen (offerandes) dragen bij aan die balans en harmonie.

Via de 'Stroming van Innerlijke Kracht' (Aliran Tenaga Dalam) ontdek je prachtige Javaanse en Indonesisch animistische tradities.

Daarmee verdiep je je aarding, versterk je emotionele basisveiligheid in je zelf

en vergroot je jouw zelfvertrouwen.  

 

Ben je geïnteresseerd in de healing tradities vanuit Indonesië? Zou je meer willen weten over je Indonesische roots? Ben je niet van Indonesische komaf maar wil je graag technieken leren voor persoonlijke groei op basis van Innerlijke Kracht? Of wil je leren hoe deze technieken een aanvulling kunnen zijn in jouw werkveld?Wees van harte welkom! Na afloop van elke bijeenkomst ben je -vanuit typisch Indonesische gastvrijheid- uitgenodigd om kosteloos gezellig mee te eten.   

 

Het programma :

De 7 cursusbijeenkomsten zijn elke keer een combinatie van traditie, praktisch oefenen en mystiek. 

 •  6 jan 24 LES 1  Wat is Tenaga Dalam / Innerlijke kracht? In deze bijeenkomst beginnen we bij de basis: wat is innerlijke kracht in zijn algemeenheid en hoe uit zich jouw unieke innerlijke kracht? (Hoe) Kun je die versterken? Wat is rasa / onderbuikgevoel? En wat heeft dit te maken met centreren in het lichaam?  Hoe kun je innerlijke kracht en het onderbuikgevoel versterken zodat je hier emotionele basis en veiligheid in vindt?  De Indonesische invalshoeken om hiernaar te kijken en te ervaren zijn middels ademhaling-, mudra's en kembangan technieken (bewegingen). Om in balans te kunnen zijn met onze omgeving en met het goddelijke, beginnen we bij de balans in onszelf. 
 •  27 jan 24 LES 2 Wat is energie en energiewerk?  Waar hebben we het over als we spreken over energie? Hoe is deze zichtbaar of voelbaar?  We onderzoeken: wat is van jou / wat is van een ander? Is er ook positieve aangehechte energie of is dit per definitie ongewenst?  Hoe kun je energievormen herkennen, verwijderen, vergroten of sturen?  De Indonesische invalshoeken om hiernaar te kijken en te ervaren zijn middels aardende kembangan technieken (bewegingen); obat (kruidentoepassing); ademhalingstechnieken; meditatie/focus/sensitief waarnemen en via overdracht van energie op een voorwerp of naar een ander persoon. Vanuit de balans in onszelf kunnen we in balans zijn met onze fysieke en etherische omgeving. 
 •  17 feb 24 LES 3 Obat, jamu en jimat Het is tijd voor praktische creativiteit. Welke obat en jamu recepten kun je bereiden ter ondersteuning van een goede gezondheid?  We verwerken Javaanse kruiden in compressen, oliën, thee en andere bereidingen. Hoe maak je een obat op maat voor jezelf en voor een ander? Wat is een jimat (talisman/krachtvoorwerp)? Hoe kun je hiermee je voordeel doen? Hoe pas je de waardevolle elementen uit de natuur toe voor inzicht, kracht en reiniging? Via de invalshoeken van animistische natuurcreativiteit en Javaanse kruidentradities versterken we innerlijke kracht van onszelf en anderen. Ons fysieke en energetische lichaam zijn continu in interactie. De balans in onszelf en onze omgeving vinden we, door de natuur in onszelf te herontdekken. 
 • 9 mrt 24 LES 4  Zesde zintuig en de Stille Kracht Wat is Kebatinan of Stille Kracht?  We geven achtergrondinformatie en praktische uitleg. We gaan in meditatie, waar we het onderbewustzijn aanspreken en waarnemen met het zesde zintuig.  Wat kun je waarnemen in afstemming met jezelf en een ander? De Indonesische invalshoeken om hiernaar te kijken en te ervaren zijn middels orakelmethoden (zoals bijvoorbeeld de Kaarten van Stille Kracht, handlezen of het natuurorakel) en het werken met rituele krachtvoorwerpen, zoals de keris, wayangpoppen en jimats. De natuurlijke balans in onszelf en onze omgeving kan tot bloei komen wanneer we -vanuit aarding- open staan voor de sensitieve en fijngevoelige waarneming van onszelf en anderen.  
 •  30 mrt 24 LES 5 Healingtradities Je fysieke lichaam en je energetische lichaam vormen een eenheid. Op welke manier kun je de positieve kracht van Indonesische tradities inzetten voor een optimale doorstroming van je energie?  We werken met healing (energie overdracht), pijit (massage), ademhalingsoefeningen, obat, jamu en meditatie. En welke helende ondersteuning bieden voorouders hierbij? Stevig geworteld in het fysieke lichaam, ontspannen ontvankelijk voor de etherische ondersteuning, zijn we in balans met onszelf en onze omgeving. We staan bovendien open voor de interactie met het goddelijke. 
 •  20 apr 24 LES 6 Brahman - Atman De Veda's beschrijven dat er één Bron is die al het leven is. Deze scheppingsenergie wordt ‘Brahman’ genoemd. De gedachte is dat uit de scheppingsenergie Brahman ieder mens en elke vorm is voortgevloeid. Brahman in de mens wordt ‘Atman’ genoemd. Atman is de goddelijke energie die er altijd was en zal zijn en waarmee het goddelijke zichzelf –via de mens- tot uitdrukking brengt. Het streven in de Javaanse tradities van kejawen is dat de mens die eenheid met het goddelijke in zichzelf terugvindt. Om welke reden dan ook heeft Brahman ervoor gekozen om vorm te nemen in jou, en in mij. In deze bijeenkomst leer je meer over de concepten 'dharma', 'brahman' en 'atman' en ontdek je wat deze theorie voor jou persoonlijk kan betekenen.  Hoe ze je leven bovendien meer kan vervullen en hoe jouw uniciteit tot bloei kan komen. De Indonesische invalshoeken om hiernaar te kijken en te ervaren zijn middels aardende kembangan technieken (bewegingen), meditatie, jimat en contact met de etherische wereld. Als je beseft wie je bent, ontluikt als vanzelf het contact met het goddelijke
 •  11 mei 24 LES 7 Rituelen en ceremonie Je hebt ontdekt hoe je in balans kunt zijn met jezelf, je omgeving en met het goddelijke. Volgens de waarden van kejawen (de Javaanse tradities) ben je moreel verplicht om jouw talenten en verworvenheden te delen met je fysieke en etherische omgeving. Wanneer je deelt met elkaar krijg je van het leven overvloedig terug. In deze les leer je over de sesaji-cultuur. Dat zijn offerandes voor de etherische wereld waarmee je in balans wilt blijven. Je krijgt inzicht in 'sedulur papat, kalimo pancer', de vier energietische helpers die altijd aan jouw zijde staan. We voeren een mooi Javaans ritueel uit om je sedulurs in je leven bewuster welkom te heten en je te helpen op jouw pad. Je hebt alles in huis om je inzichten er ervaring van het in balans zijn -met jezelf, je omgeving en het goddelijke- actief te kunnen onderhouden.  

De cursus in 2024 wordt als pakket gedeeld met een besloten groep. Ook tussen de bijeenkomsten door mag je deel uit maken van een besloten appgroep of een besloten facebook groep waarin je met elkaar ervaringen, tips en tricks deelt. 

Na afloop van elke bijeenkomst ben je uitgenodigd om nog informeel blijven mee eten, voordat je naar huis vertrekt. Ervaring leert dat deelnemers vanuit het hele land naar Arnhem komen voor deze unieke en waardevolle cursus. Vanuit gastvrijheid willen we je niet op een lege maag laten vertrekken. Heb je nog vragen? Kijk hier eens.  

 

Na deze cursus

 • ken je een aantal Indonesische werkvormen voor gezondheid en healing.  Zoals pijit (massage), obat & jamu (kruidentoepassingen) bernafas (ademhalingen), kembangan aliran (beweging).  En weet je hoe je die kunt inzetten voor jezelf en anderen.
 • ken je een aantal culturele tradities. Zoals die van de keris (ceremonieel wapen) en de jimat (talisman). En weet je wat de functie is van de voorwerpen en hoe je ze kunt inzetten voor meditatie of versterken van jezelf en anderen.
 • heb je contact gemaakt met de subtielere werelden via bijvoorbeeld semedi (meditatie) en sesajen (offerandes). En weet je hoe je zelf ook hiermee contact maakt. 
 • heb je ontdekt dat de cultuur van Java in bijzonder en van Indonesië in bredere zijn, draait om het vinden en behouden van balans in jezelf, met je omgeving en met het goddelijke.
 • Daarmee verdiep je je aarding, versterk je emotionele basisveiligheid in je zelf en vergroot je jouw zelfvertrouwen.  

Investering

Meld je aan via de webshop 

De investering bedraagt E975,- voor de cursus, inclusief 21% BTW

N.b. de cursus vindt plaats in Arnhem. De locaties binnen Arnhem kunnen variëren. Je ontvangt hierover tijdig bericht.