Mystiek en Praktijk van Obat en Jamu

Obat en jamu zijn kruidenmengsels. Ze worden vervaardigd ter ondersteuning van een goede gezondheid, om diverse gezondheidsklachten te voorkomen dan wel te genezen. De verschillende Indonesische volkeren maken van oudsher hun geneeskrachtige kruidenrecepten zelf, voornamelijk op basis van de natuurlijke ingrediënten van de eigen streek. Obat en Jamu worden dikwijls ingezet in combinatie met Pijit (massage).

In deze thema workshop leer je  traditionele recepten en  rituele offerandes (sajen) zelf te maken.

  • Je krijgt informatie over de werking van de ingrediënten 
  • We zullen uitgebreid stilstaan bij de mystiek en traditionele rituelen die gepaard gaan bij het gebruik van helende obat  en rituele offerandes.
  • Je krijgt de gemaakte obat en jamu en sajen mee naar huis

NB

Stichting Aliran Tenaga Dalam werkt nimmer met hallucinerende kruiden. Ze zet louter recepten en producten in die het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam ondersteunen en activeren. Raadpleeg voor medisch advies altijd een arts.

 

 

In het straatbeeld op Java zul je regelmatig de jamu gendong tegenkomen. Vroeger was zij een dame die met een mand op haar rug, met daarin flessen gevuld met kruidenmengsels, de straten door ging op zoek naar kopers voor haar waar. Tegenwoordig heeft de jamu verkoopster haar rugmand vervangen door tassen aan haar fiets of scooter, heeft ze een mobiele kraam, of ze werkt ze op een vaste standplaats waar de mensen haar bezoeken.
Je kunt bij haar aangeven welk ongemak je hebt en uit het grote assortiment van verse vruchten, kruiden, eieren en voorbereide dranken mixt ze dan ter plaatse een heilzame combinatie die je daar drinkt. Soms krijg je wat mee naar huis voor een kuur of komen mensen zowel ’s ochtends als ’s avonds bij haar om een vers gemixte jamu te kopen.
Jamu’s worden vaak voor een langere periode genomen omdat de ingrediënten het lichaamseigen herstellend vermogen ondersteunen. Het lichaam werkt dan aan een natuurlijke afweer voor de ziekten en ongemakken. Soms wordt zo’n kuur of behandeling aangevuld met massage om het proces te versnellen.

 

Daarnaast, kleine en grote offerplechtigheden maken ook deel uit van het dagelijks leven in Indonesië. Ieder eiland kent specifieke voorschriften in specifieke situaties die met offerandes gepaard moeten gaan. De pakketjes die vaak gevuld zijn met voedsel of bloemen en met wierook worden aangeboden aan overledenen, aan geesten van de natuur en aan de goden. Zo blijft de harmonie tussen het fysieke leven op aarde en de geestelijke wereld in evenwicht.
De sajen of sesaji kent vele vormen. Het is een kleiner persoonlijk offer en is een middel om contact te maken met de niet-fysieke wereld. Bij de verschillende fasen van geboorte, besnijdenis, huwelijk en (het herdenken van) het overlijden wordt, naast het delen van een selamatan maaltijd, ook een sajen gebracht. Los van deze gebeurtenissen zijn er tal van voorbeelden te bedenken waarbij een sajen wordt gemaakt. Elke keer wanneer men een voorouder om raad wil vragen of zijn zegen wenst te ontvangen is de sajen van wierook, voedsel en / of bloemen het middel om dit te vragen.