Over ons

Stichting Aliran: Expertisecentrum

Hoeveel diploma's je hebt, welke merkkleding je draagt of hoeveel verre reizen je hebt gemaakt is niet de kern van wat je gelukkig maakt. Javanen weten dat. Daar zijn de grootste meesters het minst zichtbaar. Omdat de waarde zit in wat je vanbinnen beleeft. Ze noemen dit tenaga dalam: innerlijke kracht; of kebatinan: dat wat van binnenuit komt. Het is weleens misverstaan als Stille Kracht. 

Stichting Aliran is een expertisecentrum voor het versterken van innerlijke kracht.

Ze werkt op basis van de tradities en technieken van Javaans immaterieel erfgoed, Indonesisch animisme en energiewerk.

 

Deze technieken en tradities zijn beschikbaar voor iedereen die daarin interesse heeft, of je nu Indonesische voorouders hebt of niet. 

 

  • De cultuur van Java wordt kejawen genoemd.  Het Javaans immaterieel erfgoed omvat een verzameling tradities en technieken waarmee de Javaan zich  ontwikkelt om meer in balans te zijn. Met zichzelf, zijn omgeving of in zijn relatie met het goddelijke. Stichting Aliran laat je graag zien wat dit inhoudt en hoe je de filosofie en tradities kunt toepassen in je dagelijks leven. Met als doel, meer in balans te zijn.
  • Met het Indonesisch animisme bedoelen we de prachtige en krachtige verbinding met de natuur, zoals je die kunt vinden bij Indonesische stammen op bijvoorbeeld Borneo of Sumatra. Geïnspireerd door de oer-beleving van het leven in en met de bezielde natuur helpen we jouw eigen natuur in je zelf (terug) te vinden.   
  • Een energieveld kunnen we niet altijd zien, maar toch is ze voelbaar. Vergelijkbaar met de wind: we zien geen wind, maar kennelijk is er een luchtstroom met genoeg massa, die de blaadjes van bomen in beweging brengt. Energiewerk is het in balans brengen van de energie in of rondom het lichaam. Bijvoorbeeld via ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen, stemgebruik, massage, handoplegging of gedachtenkracht. Het heeft effect op vitaliteit, gedachten en emoties. Omdat een energieveld magnetische aantrekkingskracht heeft kunnen gedachten en emoties ook situaties aantrekken.

 In principe wordt op Java onder tenaga dalam verstaan, een menselijk vermogen om iets te bewerkstelligen, zonder daarbij fysieke ledematen of spierkracht te gebruiken. Ofwel de vaardigheid om doelbewust je innerlijke kracht, fijngevoeligheid en geconcentreerde geest te gebruiken.

De kennis hiervan wordt Ilmu Tenaga Dalam genoemd (wetenschap van innerlijke kracht). In Indische kringen is ze ook wel bekend onder de koloniale term 'Stille Kracht'. Stichting Aliran wil graag deze term nuanceren en je laten zien wat het inhoudt, dat het niets is om bang voor te zijn, en dat je er juist je voordeel mee kunt doen om je eigen Innerlijke kracht mee te versterken. Innerlijke kracht is je persoonlijke levenskracht; een uitdrukking van de hoeveelheid emotionele en mentale stabiliteit in jouzelf.

 

Uitvoerend bestuur

De stichting is een ‘aliran’: een open netwerk voor educatie, persoonlijke groei en begeleiding die ‘tenanga dalam’, innerlijke kracht beoogt te versterken. Onder leiding van diens grondlegger en/of uitvoerend bestuur. Het bestuur wordt waar nodig ondersteund door enthousiaste vrijwilligers.

Rich Eduard

Grondlegger van Aliran Tenaga Dalam en voorzitter van de stichting . Meer dan dertig jaar deelt hij de cultuur van zijn Javaanse voorouders. Met veelzijdige kennis en bevlogenheid past hij zijn ervaring toe in binnen- en buitenland. Dit doet hij als docent in cursussen,  workshops en lezingen. Bovendien verzorgt Rich individuele begeleidingstrajecten en geeft hij vorm aan uiteenlopende ceremoniën. Rich brengt de tradities die lang verborgen zijn gebleven op sprekende wijze tot leven en geeft daarmee zelf het voorbeeld van tenaga dalam,  innerlijke kracht. 

 

Rich over zijn werkwijze:  "Misschien ziet het eruit alsof ik mijn humor gebruik om een ervaring luchtig te houden.

In werkelijkheid pas ik psychologie toe en luister ik naar mijn gevoel om te zien wat er nodig is. Met het effect, dat je makkelijker tot je kern komt."

 

 

 

 Ivonne Kreule

Ivonne is binnen de stichting actief als docent en ze verzorgt persoonlijke begeleiding. Met haar achtergrond als vaktherapeut drama zet Ivonne zowel haar creativiteit als haar therapeutische expertise in, om mensen te begeleiden naar meer innerlijke kracht. 

Zij heeft het orakeldeck ‘Kaarten van Stille Kracht – inzichten voor innerlijke kracht’ ontwikkeld als ook het boek ‘Senang met de Stille Kracht’ geschreven. Zij is drijvende kracht achter de uitgave van producten binnen de stichting.  Binnen het bestuur neemt ze de taken van penningmeester en secretaris op zich en beheert ze de backoffice. 

 

Ivonne over haar werkwijze:  "Misschien denk je dat ik kennis van de Javaanse cultuur doorgeef. In werkelijkheid gebruik ik mijn ontvankelijkheid om me te verbinden met een bewustzijn dat veel dieper en wijzer is dan directe kennis. In die staat ben ik mij bewust van vele lagen. Ik gebruik mijn Javaanse instrumenten om te laten stromen wat geblokkeerd voelt. Met het effect, dat je ontspant en zelf ook inzichten krijgt."

Comité van Aanbeveling 

Stichting Aliran is voornamelijk georiënteerd op de cultuur van Midden-Java, in de regio Yogyakarta, Salatiga, Semarang en Demak.

De ouders van Rich Eduard zijn beide geboren in Salatiga, waardoor deze regio voor ons een natuurlijke aantrekkingskracht heeft.

De kejawen in deze regio heeft zich onder meer laten inspireren door de wijsheid van Raden Saïd Sunan Kalijaga. Hij is een invloedrijke Javaanse gezagsdrager, geboren in de 15e eeuw. Voor Stichting Aliran heeft Sunan Kalijaga een bijzondere betekenis gekregen. Het ‘Comité van Aanbeveling’ van de stichting, wordt gevormd door Raden Zulverdi Triharimurti en zijn vrouw Raden Ika Febriani. Deze familie Triharimurti zijn de nazaten van Sunan Kalijaga. In hun huis te Kadilangu, nabij Demak, worden oude familie erfstukken zorgvuldig behouden. Tradities en rituelen die hun voorouders hebben nagelaten, worden door hen bewaard en doorgegeven. Stichting Aliran mag zich door hen laten informeren over kejawen in het algemeen en over het erfgoed van Raden Sunan Kalijaga in bijzonder. 

 

We zijn ook dankbaar voor ons team van ondersteuners in Nederland. We stellen hen binnenkort aan je voor 🙏🏼

Locatie

Bezoekadres: 

Praktijkruimte Stichting Aliran

Buurthuis de Beijer

Willem Beijerstraat 13 

6823 EW Arnhem

Postadres: 

Administratie Stichting Aliran

Lacombléstraat 66

6826RP Arnhem

Zie ook contact pagina


Impressie van onze inspiratiebronnen