Nasi Tumpeng - Kookworkshop

Op zondag 21 januari organiseren we een bijzondere kookworkshop: een Nasi Tumpeng Selamatan Tahun Baru. In een prachtige kookstudio aan de Oudegracht, hartje Utrecht, gaan we aan de slag met Indonesische ingrediënten uit de toko. Je leert een aantal heerlijke gerechten te maken met elk een eigen symboliek, aan de hand van originele recepten. We volgen bij het maken van Nasi Tumpeng de traditie van de Javaanse cultuur (Kejawen) waar, bij diverse gelegenheden, een speciale rijstschotel wordt bereid. Deze dag houden we een Selamatan voor het Nieuwe Jaar.

Nieuwjaarsceremonie

Selamatan Tahun Baru 

Symbool is erg belangrijk binnen de traditie van de Javaan. Kleur, de keuze van ingrediënten en gerechten, vorm en voorbereiding: alles heeft een betekenis. Nasi Tumpeng bestaat uit een oneven aantal gerechten: zowel vlees-, vis-, ei- als groenten/tahu/tempegerechten, dus ook geschikt voor vegetariërs. De gerechten worden op een tampah (ronde platte rijstmand) gegroepeerd, met in het midden goudgele rijst in een conische vorm. Het geheel wordt feestelijk en rijkelijk gedecoreerd met bananenblad en kunstig gesneden rauwe groenten. Al met al een leuk en gezellig karwei, waarbij we de taken gaan verdelen onder de deelnemers.

 

Verbindingsritueel

Het ritueel van samen koken en mooi opdienen van de Nasi Tumpeng verbindt de deelnemers en biedt ruimte aan spiritueel bewustzijn. Deze nieuwjaarsceremonie geeft gelegenheid om je wensen en intenties bewust vorm te geven. Daarnaast is deze bijeenkomst een creatief en vooral smakelijk samenzijn.

 

Kok/docenten

Josephine van Elten - zie indo-keuken.nl - zal met haar kennis, kunde en ruime ervaring zorgen voor een leerzame en leuke, lekkere workshop, waarna iedereen thuis ook een Nasi Tumpeng zal kunnen maken. Rich.Eduard zorgt op zijn ongeëvenaarde manier voor het ceremoniële gedeelte - waardoor deze workshop een echte Aliran belevenis wordt. Selamat datang!

 

Zin gekregen om mee te doen?
Schrijf je direct in via de Webshop. Let op: er kunnen tot 12 deelnemers meedoen, inschrijven kan tot 10 januari 2018. Bel of stuur een bericht voor vragen of meer informatie
: info@aliran.nl / T. 06-29247113


Praktische Informatie

WANNEER Zondag 21 januari 2018

TIJD Start programma 13:00 uur, afsluiting rond 20:00 uur 

WAAR Oudegracht 287 (aan de werf) te Utrecht - op 15 minuten lopen vanaf CS Utrecht, en 6 minuten vanaf Parkeergarage Springweg

KOSTEN €95, inclusief koffie/thee plus iets lekkers bij aankomst, alle ingrediënten, een receptenmap en natuurlijk eten we na afloop gezamenlijk van onze Nasi Tumpeng! Wat over is, neem je lekker mee.